werkplaats voor kunstzinnige ontwikkeling

Schaarsbergen

In het brede vakgebied van de keramiek komen alle technieken aan bod, afhankelijk van de specialisatie van de docent: werken met klei en porselein, handvormen, draaien en Raku, werken met gietklei. Alle materialen en benodigde “apparatuur” zijn aanwezig. KWA beschikt in de tuin ook over een uitstekende accommodatie voor de techniek van het Raku-stoken.

Alle keramiekcursussen zijn toegankelijk voor beginners en gevorderden. Beginners ontdekken de verschillende technieken en gevorderden krijgen begeleiding naar behoefte, zowel technisch als op vormgevend vlak. Er wordt gewerkt naar opdrachten of thema’s, waarbij ieder vrij is om hier wel of niet aan deel te nemen.Iedereen is welkom. Instroom is op elk moment mogelijk.

De kosten bedragen voor leden € 4,50 per dagdeel, exclusief de kosten voor gebruikte  materialen en de stookkosten. Verschillende kleisoorten zijn aanwezig.

 

Klei en porselein

Woensdagavond 19:30-22:00 uur

In de keramieklessen van Marga Knaven werk je zowel met aardewerkklei als met porseleinaarde.Je gaat met deze materialen rollen, snijden, plakken, knippen en knijpen. Met gericht advies experimenteren en spelen. Door toevoeging van engobes, glazuren en pigmenten worden de werken gekleurd.

Je voert een aantal opdrachten uit om je de basistechnieken eigen te maken. Je ontdekt de mogelijkheden van het materiaal. Als je je wat vrijer voelt, krijg je een persoonlijke opdracht, die aansluit bij je interesses en ontwikkelingsfase. Zo komt ieder tot zijn eigen vormentaal.

Handvormen en gieten

Vrijdagmiddag 13:30-16:00 uur 

Door handvormen kun je een keramische sculptuur maken, maar ook een decoratief gebruiksvoorwerp of kralen voor een sieraad. 

Marga Knaven leert je verschillende technieken , zoals het opbouwen met rolletjes of het uitrollen van een plaat klei. Ook decoratie- en stooktechnieken, zoals Raku-stoken of ‘pitfire’, komen aan bod. Er kan worden gewerkt met gietklei, hierbij leer je ook hoe je een mal moet maken.